Våra tjänster

Behöver ni hjälp i ert brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete? Nedan hittar ni ett urval av våra vanligaste tjänster för såväl befintlig bebyggelse som nyproduktion.

I vårt team har vi några av Sveriges ledande kriminologer, säkerhetssamordnare, stads/samhällsplanerare och forskare – kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er!

Fastighetsbesiktning

I en fastighetsbesiktning granskar vi både säkerheten och tryggheten, i såväl den inre som den yttre miljön. Resultatet levereras i en rapport innehållande en beskrivning av identifierade brister samt konkreta åtgärdsförslag. En fastighetsbesiktning kan väljas utifrån våra två nivåer – bas och avancerad.

Varför ska man göra en fastighetsbesiktning?
  • Genom att göra en besiktning av fastighetens inre och/eller yttre miljö signalerar det att du som fastighetsägare tar ansvar för att fastigheten är säker och trygg. Det skapar i sin tur förutsättningar för en mötesplats där olika människor både vill och kan vistas, vilket påverkar livskvalitén för såväl boende som för näringsidkare och besökare.
  • Syftet med besiktning är att kartlägga de aspekter som påverkar säkerheten och tryggheten, såväl i den inre som den yttre miljön, och med det säkerställa att den fysiska miljön bidrar till minskad brottslighet och ökad trygghet. Besiktningen ger också dig som fastighetsägare en bra nivå på ditt fastighetsbestånd. ​
Fastighetsbesiktningens olika nivåer

Basnivå: Besiktning genomförs efter en checklista, ni får ett protokoll som redovisar rekommenderade åtgärder.

– Skalskydd: Vi besiktar skalskyddet i er fastighet, dörrar till allmänna utrymmen, passagesystem, etc. ​
Belysning: Vi besiktar belysningen i er fastighet, går att dela upp på utomhus (fastighet och gård) och inomhus (trapphus och allmänna utrymmen). ​
Fastigheten: Hela fastigheten besiktas: entré, trapphus, källare/vind/förrådsutrymme, tvättstugan, miljöhus, övriga gemensamma utrymmen. ​
 ​
Certifieringsnivå: En mer omfattande fastighetsbesiktning utförs och görs över hela fastigheten.

En certifierad fastighet innebär att den uppfyller de av Stiftelsen Tryggare Sverige ställda krav på säkra och trygga fastigheter och utemiljöer som utgår från standarden BoTryggt2030. Genom certifiering skapar fastighetsägaren förutsättningar för minskad brottslighet och ökad trygghet i, och i anslutning till fastigheten. ​

Utbildningar och föreläsningar

För kompetens- och vidareutveckling erbjuder vi skräddarsydda utbildningar och föreläsningar utifrån verksamhetens behov och förutsättningar. Utbildningarna kan även skräddarsys och riktas till specifika roller inom bolaget, exempelvis trygghetsvärdar, fastighetsskötare/förvaltare och projektledare.  

Utbildning: Vikten av att lyfta blicken

Har du medarbetare och kolleger som arbetar med fastigheter och hyresgäster, exempelvis fastighetsskötare och kvarteransvariga? Kanske behövs det en påminnelse om varför det är så viktigt att arbeta med helt, rent och snyggt och ha koll på sitt område och reagera när det inte är som det ska?

Utbildningen kan utformas efter behov och exempelvis bestå av följande:

  • Hur viktigt ert arbete är för att hyresgästerna ska känna sig säkra och trygga​
  • Fokus på den fysiska miljön i och utanför en fastighet ​
  • Koppling mellan teori och praktik
  • Moment både inomhus och utomhus

Trygghetscertifiering

En fastighet som uppfyller kraven i vår avancerade fastighetsbesiktning kan trygghetscertifieras för att påvisa att de av Stiftelsen Tryggare Sveriges ställda krav på säkra och trygga fastigheter är uppfyllda. I en trygghetscertifiering ingår en slutbesiktning samt ett certifikat som gäller i två år.

Trygghetsanalys

Vi genomför analyser av utemiljöer, från stadsdelar till mindre avgränsade ytor i alla typer av miljöer. Syftet är att kartlägga den fysiska miljöns betydelse för uppkomsten av brott och otrygghet. I en trygghetsanalys ingår analys av relevant statistik och nyckelpersonsintervjuer. Resultatet, med tillhörande åtgärdsförslag, presenteras i en workshop och skriftlig rapport.

Nybyggnation

För att hjälpa beställare och utförare att göra medvetna val kopplat till säkerhet och trygghet i planerings- och byggprocessen, granskar och analyserar vi ritningar utifrån handboken BoTryggt2030. Det är den senaste, de facto standarden i planering av säkra och trygga livsmiljöer i Sverige.

Platssamverkan

Platssamverkan är ett sätt att skapa säkra, trygga och attraktiva platser där människor bor och verkar. Vi hjälper till att initiera och koordinera platssamverkan där kommuner tillsammans med fastighetsägare, näringsliv m.fl. aktörer samverkar för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Översyn av organisation

Bedriver din organisation ett professionellt och kunskapsbaserat brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete? Vi genomför översyner av arbetet med säkerhet och trygghet kopplat till brott och ordningsstörningar i syfte att belysa hur arbetet bedrivs idag samt vad som behöver utvecklas ytterligare.

Övriga tjänster

Hittade du inte det du sökte ovan? I samråd kan vi skräddarsy olika typer av tjänster utifrån era behov – ta kontakt med oss för vägledning!

Har du fler frågor eller behov av stöd och råd?

Region Mitt: 08-29 20 00

Region Syd: 040-30 67 00

info@tryggaresverige.org